Explorers

14 – 17 jaar

Helaas hebben we dit jaar geen explorers meer. Het is de oudste jeugdgroep en zoals dat met grote kinderen gaat, vliegen die uit. Over een paar jaar zal de groep wel weer vol te stromen. Op deze pagina houden we je op de hoogte. Hieronder kun je een indruk krijgen van het reilen en zeilen van een groep explorers.

Wilde ideeen? Grootse plannen? Verborgen talenten?
Bij de Explorers kan je aan de slag. Handen uit de mouwen voor de spannendste etappe in de ontdekkingsreis van Scouting. Iedereen tussen de 14 en 17 kan explorer worden.
Explorers is een verzamelnaam voor Rowans (jongens), Sherpa’s (meisjes) en Matrozen ter Wilde Vaart (jongens en meisjes).

Explorers hebben het zelf voor het zeggen.
Ze maken samen plannen. Bepalen hun eigen avontuur. Daarom is geen dag hetzelfde. Van speleologie tot straattheater, van zeilen tot zingen, van kampvuur in Tsjechie tot afzien op de Ourthe…
Never a dull moment. Geen dag hetzelfde. Onmogelijk?
Abseilen, kanovaren, primitief kamperen, dagje strand en lekker stappen in dezelfde vakantie. Je eigen mok uit berkenhout hakken. Samen meedoen aan de Jamboree On The Internet. Niks is onmogelijk.
Bij Explorers blijft het niet bij plannen maken. Plannen zijn er om uitgevoerd te worden.

Organisatietalent
Plannen maken is één. Samen plannen uitvoeren is twee. Het vraagt organisatietalent. Je moet er voor praten en luisteren, en besluiten nemen. Maar organiseren valt te leren. Want explorer ben je gelukkig niet in je eentje. De taken worden verdeeld. Ieder speel zijn eigen rol in het team. De organisator coördineert de voorbereiding en uitvoering van het plan. De contactpersoon zoekt externe hulp indien gewenst. En de creator zorgt dat iedereen in actie komt. Er is bovendien een handboek. Daarin staan deze rollen beschreven. Alle taken die er zijn bij het voorbereiden en uitvoeren van een activiteit komen aan bod.

Ruimte en respect
Avontuur is het onbekende verkennen. Daar ligt de grootste uitdaging. Bij de Explorers krijg je de ruimte om je eigen talenten te ontwikkelen. Kansen genoeg. Het is aan jou om ze te benutten.

Maar explorer ben je niet vrijblijvend. Je hebt respect voor jezelf voor anderen. Je wilt leren van alle culturen in de wereld. In binnen- en buitenland. Je bent tenslotte lid van een internationale vereniging. Als explorer heb je trouwens ook respect voor je natuurlijke omgeving. Logische eigenlijk. Geen beter leven dan buitenleven. En daar moet je zuinig op zijn.

Begeleiding
Explorers zijn oud en wijs genoeg. Leiding heb je niet meer nodig. Begeleiding kan nog wel handig zijn. Van begeleiders mag je dus best wat verwachten. Niet dat je bezighouden. Geen voorgekookte activiteiten. Wel dat ze je net dat laatste zetje geven. Dat ze je een goede reden geven om uit je luie stoel te komen. En een beetje hulp als het plan dreigt te stranden. Een goede begeleider staat niet aan de kant uit zijn neus te eten, maar doet actief mee.

Samen
Zoals gezegd, explorer ben je niet in je eentje. Je zou wel eens dikke maten kunnen worden. Samen uit, samen thuis. Samen plannen maken, samen de handen uit de mouwen steken. Samen feesten, samen opruimen. Samen brassen, samen dokken.

Op expeditie
Ook het zomerkamp organiseer je zelf. Explorers gaan op expeditie. Geen kleinigheid. Wel avontuur. Vaak letterlijk over de grens. Op pad met je rugzak. Wildkamperen waar dat kan. Zwerven in Zweden, Zeilen in Zeeland. Aanleggen aan je eigen eiland. Klimmen in Kandersteg. Allemaal al gedaan door Explorers.

De laatste grens
De wereld ligt aan je voeten.
Nederland, Belgie, Oostenrijk, Canada…
Jij bent aan zet.
Droom of werkelijkheid?
Spring, en je weet ‘t.

De Explorers draaien elke zaterdagmiddag van 14.00 uur tot 16.30 uur.

stam

Stam

De Maximus stam is de oudste speltak van Scouting Traianus. De leden zijn in leeftijd van 18 t/m 23 jaar. Zij hebben hun eigen programma en kunnen daarbij ondersteund worden door een stamadviseur.