Onze Groep

Scouting Traianus is opgericht in 1962, rond die tijd was de nieuwbouwwijk Hatertse Hei/Grootstal voltooid en de bouw van Hatert begon. De Traianus-groep is opgericht vanuit de Schependom-groep uit Hees, daarin gesteund door de Nederlands Hervormde Kerk en sloot zich aan bij de Nederlandse Padvinders, waar ook Schependom bij aangesloten was.

Aanvankelijk stond er een klein houten gebouw, maar in 1965 werd op de huidige plaats het stenen gebouw neergezet; dit is nog te zien aan de ingemetselde steen in het gebouw. De naam van ons clubhuis is “De Keten”.

In 1975 werd het gebouw uitgebreid tot de huidige, karakteristieke U-vorm. Scouting Nederland bestond nog niet in 1962, toentertijd waren er vier verschillende Padvindersorganisaties: één voor de Katholieke jongens (de Verkenners), één voor de katholieke meisjes (de Gidsen), Padvinders voor de jongens en Padvindsters voor de meisjes. Deze laatste twee vormden een Algemene padvinders club. Binnen die algemenen was dan weer een apart hoekje voor Protestantse groepen; de chi groepen.

Gelukkig is die verzuiling voorbij en is scouting tegenwoordig één organisatie die toegankelijk is voor iedereen van jong tot oud, met een relatief lage contributie. 

Scouting is mee veranderd met de maatschappij. Van hiërarchisch in de vroege jaren 60 via veel “inspraak” in de jaren 70 naar de generatie Nix van de jaren 90. Voor Traianus betekende dat bijvoorbeeld het afschudden van de kerkelijke veren en het omzetten naar een gemengde groep. Dus een groep met jongens en meisjes samen. Een groot verschil tussen nu en vroeger, is dat er zoals in de jaren 60/70 veel minder te doen was voor de jeugd. Tegenwoordig is het aanbod aan vrije tijdsbesteding voor kinderen veel groter en gevarieerder. Helaas zien we daarbij dat scouting aan terrein verliest.

Toch blijft een team van vrijwilligers nodig om elke week een zaterdagmiddag te draaien. Want ondanks dat de groep klein is, blijven de kinderen komen en de groep van de jongste scouts groeit nog steeds. Het vrijwilligersteam biedt een gevarieerd scoutingprogramma met daarin voor ieder wat wils. Voor het team ligt hier een hele uitdaging, want elk kind heeft weer andere wensen en andere aandacht nodig.

“Ouderwetse zaken” zoals kampvuur, werken met kaart en kompas worden aangevuld met of vervangen door geocaching, oftewel schatzoeken met een GPS. Het zenden met bakkies is aangevuld of vervangen door internet. Samen een DVD kijken of een LAN-party. Het komt allemaal aan bod.

De ledenaantallen schommelen door de jaren heen nogal, met een hoogtepunt in de jaren 80 toen er zelfs over een tweede welpenhorde werd gepraat. De meesten van onze leden komen nog steeds uit Hatert/Grootstal en Hatertse Hei, maar we hebben ook leden uit omliggende wijken en plaatsen.

Wat nooit verandert, is de sfeer van het eigen clubhuis, het samen met een groep bezig zijn.

Vaste waarden bij Scouting Traianus zijn nog steeds de kampvuren, het zomerkamp en pionieren. Kinderen vinden het nog steeds prachtig om zelf een bank, tafel of schommel met alleen wat hout en touw te kunnen construeren. Gewoon lekker naar het bos, hutten bouwen en verstoppertje spelen zijn zeer geliefde bezigheden.

Het zijn simpele activiteiten waar veel kinderen anders nooit meer aan toe komen. En waar krijg je nog een de kans om (uiteraard met toestemming van de boswachter) een boom om te hakken?

Regelmatig zijn er ook activiteiten voor de vrijwilligers zelf zoals bestuursleden, leiding en klusteam.Bijvoorbeeld een BBQ, een feestje of een spelletjesavond.

Scouting blijft ook heel toegankelijk. Want iedereen is welkom en de contributie is laag.